Οργανικές θεραπείες ομορφιάς

Εάν θέλεις να φροντίσεις τον εαυτό σου, με οργανικές θεραπείες και προϊόντα που είναι φιλικά προς το δέρμα, τα μαλλιά και τον πλανήτη είσαι στο σωστό μέρος. Η επιθυμία μας είναι όλα τα σαλόνια ομορφιάς να αρχίσουν να χρησιμοποιούν οργανικά, φυσικά ή βιολογικά προϊόντα και brands για τις υπηρεσίες ομορφιάς τους.

Βιολογικές, φυσικές, φυτικές βαφές μαλλιών

Οργανικές θεραπείες προσώπου και σώματος

Οργανικές τάσεις ομορφιάς

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν για την "οργανική" ομορφιά. Αυτός ο κάπως ασαφής όρος, συγκεντρώνει τα vegan και οργανικά brands, αλλά και όλα τα προϊόντα που σέβονται το περιβάλλον. Οι βιολογικοί χώροι ομορφιάς προσέχουν να ανακυκλώνουν σωστά τα προϊόντα τους. Επιπλέον, χρησιμοποιούν κάπες που πλένονται και προτιμούν θεραπείες για το δέρμα που είναι κατάλληλες για όλους τους τύπους του δέρματος.

Φυσικά, βιολογικά και vegan καλλυντικά: ποιες είναι οι κύριες διαφορές τους;

Τα φυσικά προϊόντα ομορφιάς κατασκευάζονται από στοιχεία που βρίσκονται στη φύση. Μπορεί να είναι φυτικής, ορυκτής ή ζωικής προέλευσης. Τα οργανικά καλλυντικά παρασκευάζονται από φυσικά συστατικά βιολογικής παραγωγής. Ωστόσο, τα vegan προϊόντα καλλυντικών είναι αποκλειστικά φυτικής προέλευσης.

Η σύνθεση φυσικών, βιολογικών και vegan προϊόντων ομορφιάς

Για να θεωρηθεί φυσικό ένα προϊόν, πρέπει να έχει 100% φυσική σύνθεση. Σε αντίθεση με τα φυσικά προϊόντα που προέρχονται από μία φυσική πρώτη ύλη και ενδέχεται να έχουν υποστεί κάποια επεξεργασία. Ωστόσο, τα “φυσικά” προϊόντα ομορφιάς δεν υπόκεινται σε καμία νομοθεσία: συνήθως αποτελούνται από αμφιλεγόμενα συστατικά και δεν υπάρχει καμία υποχρέωση στο ποσοστό των φυσικών συστατικών ή την προέλευσή τους. Ή ακόμη στις διαδικασίες παραγωγής που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά την παρασκευή τους.

Όσον αφορά, τα οργανικά προϊόντα, πρέπει να τηρούν τα παρακάτω κριτήρια: Πρέπει να συνίστανται από συστατικά τουλάχιστον 95% φυτικής ή φυσικής προέλευσης. Τα φυτικά συστατικά πρέπει να είναι τουλάχιστον 95% και το 10% όλων των υπόλοιπων συστατικών πρέπει να είναι οργανικά. Αντίθετα, τα συνθετικά συστατικά επιτρέπονται να είναι 5% το μέγιστο και δεν πρέπει να δοκιμάζονται σε ζώα.

Πως να διακρίνεις τις οργανικές θεραπείες στις επιχειρήσεις ομορφιάς;

Κάθε επιχείρηση ομορφιάς μπορεί να αποκτήσει την ετικέτα CSR, Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Η ετικέτα αυτή απονέμεται στα ινστιτούτα ομορφιάς που λαμβάνουν υπόψη το αντίκτυπο των δραστηριοτήτων τους απέναντι στο περιβάλλον. Αυτή η ετικέτα εκδίδεται από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Επίσης, υπάρχουν πολλές πιστοποιήσεις για βιολογικά και vegan προϊόντα όπως: Ecocert, Icea, Aiab, Ccpb, Nature, Comos, Demeter, EU Ecolabel. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες πιστοποιήσεις που επιβεβαιώνουν ότι δεν πρέπει να γίνονται πειράματα σε ζώα όπως Cruelty Free, Vegan & Cruelty Free, Vegan Society, One Voice, Vegan Certified.

Τα οργανικά και vegan brands που χρησιμοποιούνται στις επιχειρήσεις ομορφιάς

Οι θεραπείες που προσφέρονται είναι 100% οργανικές ή είναι φυτικές βαφές χένα χωρίς αμμωνία, ή ειδικά σαμπουάν χωρίς χρωστικές ουσίες, parabens ή σιλικόνες. Αυτά τα brands που χρησιμοποιούνται κυρίως είναι: Oway, John Masters Organic και Maria Nila.

Φυσικές θεραπείες ομορφιάς

Όταν μιλάμε για φυσικές θεραπείες, συνήθως πάει ο νους μας σε θεραπείες που μπορείς να κάνεις μόνος σου στο σπίτι με συστατικά που υπάρχουν στην κουζίνα σου.

Ανάμεσα στα πιο διάσημα, είναι τα scrub προσώπου με μέλι και ζάχαρη, η μάσκα προσώπου με λεμόνι και αβοκάντο ή το scrub σώματος με κόκκους καφέ. Ωστόσο, αυτές οι θεραπείες δεν αντικαθιστούν εκείνες που γίνονται στα κέντρα αισθητικής επειδή δεν θεραπεύουν και ούτε είναι θεραπευτικές.

Εξίσου καλό είναι να φροντίζουμε τον εαυτό μας με φυσικές θεραπείες, αλλά εάν θέλουμε να έχουμε αποτέλεσμα που διαρκεί, πρέπει να βασιζόμαστε στις θεραπείες που πραγματοποιούνται από τους ειδικούς με επαγγελματικά προϊόντα.

Μύθοι για τα φυσικά προϊόντα

Ένα φυσικό προϊόν δεν είναι πάντα επιβλαβές. Ορισμένοι ερεθισμοί που προκαλούνται στο δέρμα από τα ενεργά φυσικά συστατικά, δεν υπόκεινται πάντα σε έλεγχο. Όπως για παράδειγμα το καστορέλαιο. Η ρητίνη που χρησιμοποιείται ευρέως στα καλλυντικά προϊόντα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό ή ενόχληση στο ευαίσθητο δέρμα. Εξάλλου, είναι σημαντικό να συμβουλευτείς ένα δερματολόγο πριν χρησιμοποιήσεις αγνά φυσικά συστατικά στην επιδερμίδα.

Το φυσικό δεν σημαίνει απαραίτητα “φιλικό προς το περιβάλλον”. Η σύνθεση του προϊόντος πρέπει να είναι φυσική, αλλά η συσκευασία ή ο τρόπος παρασκευής του μπορεί να έχει κακό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Ωστόσο, πολλά brands εφαρμόζουν νέες-μη επιβλαβείς μεθόδους για την παραγωγή των φυσικών συστατικών. Διάφορα brands χρησιμοποιούν βιοδιασπώμενες συσκευασίες εδώ και χρόνια.